Heb jij ook het woord ‘epoxy’ horen voorbijkomen in de wandelgangen. Dat kan! Het wordt steeds meer en meer gebruikt en de doeleinden voor dit middel lijken eindeloos. In deze blog vertel ik je meer over wat dit precies is en hoe je het kan gebruiken. Wellicht doe je wat ideeën op. Lees je mee?

Over epoxy

Epoxy is een soort kunststof voor van alles, van het versterken van materialen tot het repareren van kleine scheuren en breuken, men maakt er zelfs sieraden van. Het is een product dat bestaat uit drie componenten, twee koolstofatomen en één zuurstofatoom. Wanneer deze componenten worden gemengd, reageren ze op een chemisch manier met elkaar en vormen ze een hard, en waterbestendig materiaal, en dat noemen we dus epoxy! Wist je dat dit ook nog eens best een duurzaam materiaal is

De soorten epoxy

Er zijn veel verschillende soorten epoxy op de markt, met elk hun eigen eigenschappen en dus ook doelen. De epoxy voor die zojuist genoemde sieraden, kan je beter niet gebruiken voor het verstevigen of repareren van je muur. Er zijn zelfs epoxyproducten die speciaal zijn ontworpen voor het lijmen van tere of breekbare materialen, zoals hout of glas.

Waar zie je het?

Epoxy is een veelzijdig materiaal dat in veel verschillende sectoren wordt gebruikt, zoals de bouw en de luchtvaartindustrie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om scheuren in bruggen te repareren en om boten te versterken. Het is ook een populair materiaal voor het lijmen van houten vloeren en meubels. Men gebruikt het middel dus ook als particulier, bijvoorbeeld voor een epoxy vloer.

De voor-en nadelen op een rijtje

Er zijn een aantal interessante voordelen aan het gebruik van epoxy. Ten eerste is het zeer sterk en duurzaam, wat betekent dat het zeer geschikt is voor de bouw. Maar daardoor is het ook heel duur. En het is lastig te verwijderen wanneer het verkeerd aangebracht wordt. Gelukkig is het ook waterbestendig en kan je het dus gebruiken in vochtige omgevingen en in de buitenlucht!

Voor de creatieveling

Zoals ik al zei, kan je het ook voor het maken van sieraden gebruiken. Voor allerlei soorten kunst eigenlijk. Zo kan je dit in een mal gieten en zo allerlei vormen, beelden en dergelijken maken. Je moet er even handigheid in krijgen maar werken met epoxy kan een mooie manier zijn om je creatieve expertise uit te breiden. Je kan online epoxy kopen.

Voor zowel de praktische dingen als de creatieve uitingen en nog veel meer, grijpen we naar epoxy.

Recommended Articles