Tips voor een goede voorbereiding op je examens!

Een examenjaar is een spannend jaar, waarin veel opkijken tegen de eindexamens. Dit is natuurlijk niet geheel onlogisch, want door middel van die examens kun je je diploma wel of niet halen. Wanneer je de examens haalt, kun je weer naar een vervolgopleiding wat natuurlijk erg leuk is. Op het moment dat je zorgt voor een goede voorbereiding op je examens, hoef je je hier zeker niet druk over te maken. Alleen hoe zorg je nu voor een goede voorbereiding? Hieronder lees je verschillende tips, zodat je jezelf goed kunt voorbereiden!

Tip 1: Denk aan examentraining

Hoewel je veel zelf kunt doen, kan het erg goed helpen om naar examentraining te gaan. Door middel van deze training, kun je bijvoorbeeld het vak die je erg lastig vindt, extra goed bijleren. Zo kennen de examentrainers het examenprogramma goed en kunnen daardoor doelgericht te werk gaan. Dit maakt dat de stof goed en snel te leren is, waardoor de examens alleen nog maar makkelijker te maken worden. Ook kunnen de trainingen onzekerheid wegnemen en echt even een moment geven, waarop je goed de focus hebt om te leren. 

Tip 2: Maak oefenexamens

Tijdens je eindexamen krijg je opdrachten voor je die je moet gaan maken. Natuurlijk heb je deze stof in de les gehad en is het de bedoeling dat je deze stof beheerst. Toch kan het lastig zijn om alle geleerde stof toe te passen bij de opdrachten. Een belangrijke tip is om jezelf op de examens voor te bereiden door middel van oefenexamens. Pak bijvoorbeeld het examen van een jaar geleden. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe een examen eruit ziet. Daarnaast kun je ook weer leren van de gemaakte fouten in het oefenexamen. Het geeft dus inzicht in de examens, maar ook leer je extra.

Tip 3: Leer meerdere uren

Wanneer je een oefenexamen hebt gemaakt, ben je er vast al achter gekomen dat het maken van een examen niet zomaar gedaan is. Hier gaat enige tijd in zitten. Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden op de tijd die je nodig zal hebben voor het maken van een examen. Het kan namelijk zijn dat een examen wel drie uur duurt. Hierbij heb je dan wel de nodige concentratie voor nodig en is het dus belangrijk dat je deze zelf hebt. Door jezelf vaker te trainen om langere tijd te leren, bereid je jezelf voor op de langdurende examens. 

Recommended Articles